כאשר מזכירים את המילה חינוך, היא בוודאי מעוררת זכרונות טריים של בגרויות שסיימתם/ן לא כל כך מזמן (למרות שנראה שחלפו יובלות מאז...), שיעורים משעממים בבית הספר, מבחנים וכל הדברים שאתם/ן, סביר להניח, פחות מעוניינים/ות לזכור בשלב שבו אתם/ן נמצאים/ות. עם זאת, חינוך הוא הרבה מעבר ללימודים: הוא בעצם הערך המוסף שקיבלתם/ן בבית הספר או במסגרות אחרות, מלבד חומרי הלימוד, והוא נשאר איתכם/ן גם הרבה אחרי שאלה נשכחו (או נדחקו לפינות נסתרות במגירות המוח). למעשה, חינוך יכול להיות תחום נפלא לעסוק בו, במיוחד אם הגעתם/ן מהתחום הפיקודי. ניתן לעבוד בתחום החינוכי גם מחוץ לבית הספר והמסגרת הפורמלית. אז אם אתם/ן מעוניינים/ות להשפיע, ואף להרים אחרים/ות ממקומות חשוכים- קראו את המאמר הבא.
מהו החינוך הבלתי פורמלי?
חינוך בלתי פורמלי הינה עבודה קהילתית –חברתית עם ילדים ונוער המקדמת אותם מחוץ לשעות בית הספר או בבית הספר אך מחוץ למסגרת הכיתתית. זו יכולה להיות הדרכתן וניהולן של קבוצות נוער במסגרת עבודה בקהילה, בארגונים שונים ובעמותות, עבודה עם נוער בסיכון, עבודה עם נוער המועד לנשירה במסגרת בית הספר או עם נוער לאחר נשירה במסגרות קידום נוער. גם טיפול בנוער הנמצא בכפרי נוער ובפנימיות מהווה חלק חשוב מעבודתם של העוסקים בתחום.
עבודה בתחום זה כוללת התמודדות עם נוער שיש לדעת כיצד לגשת אליו. אתם, בתור חבר'ה צעירים לאחר צבא תוכלו למצוא לאחר הכשרה מתאימה והכוונה, את הדרך אל ליבם, לגרום להם להסיר את השריון שהם עוטים על עצמם, להרים אותם למעלה למקומות אחרים וחדשים ולהוציא מהם יכולות אשר רבים מהם כלל לא יודעים שקיימים בהם. כאן מקומו של המדריך העובד עם אותם בני נוער במסגרת פחות מחייבת ופחות דידקטית ליצור אצלם רגעים נעימים והצלחות.
למי מתאים לעסוק בתחום?
על מנת לעסוק בתחום החינוך בכלל, ובתחום החינוך הבלתי פורמלי בפרט, נדרשת קודם כל אהבה לאנשים. בשלב זה של חייכם/ן אתם/ן בוודאי כבר מכירים/ות את עצמכם/ן מספיק בכדי לדעת האם אתם/ן עונים/ות על דרישה זו. התחום דורש רגישות רבה ועבודה רבה עם האינטואיציות שלכם/ן. העבודה עם נוער בסיכון דורשת כל הזמן הליכה בין הטיפות: להיות רגישים/ות, אמפתיים/ות ומכילים/ות מחד, אך עם יכולת להיות קשוחים/ות כשצריך ולא לוותר מאידך. נוער זה הוא בעל חושים חדים במיוחד, ויודע לזהות מתי נוצר קשר אמיתי עם מחנך/מטפל/מדריך ויודע גם לקבל קשיחות, אליה הוא אפילו רגיל מהבית או ממסגרות קודמות בהן למד. בעבודה עם נוער זה, נדרשת סבלנות ועבודה מתוך ידיעה כי ההשפעה שלכם/ן כמטפלים/ות או מדריכים/ות, היא רבה ולטווח ארוך, אך היא נעשית באופן איטי מאוד. כל מי שרואה את עצמו/ה עם חזון ורצון להשפיע ולהפוך את המדינה שלנו למקום שטוב יותר לחיות בו, אפילו באמצעות החזרתם/ן למוטב של נערים/ות שמתדרדררים/ות ומוצאים/ות את עצמם/ן בסופו של דבר ברחוב- מוזמן/ת לגשת ללמוד את התחום.
האם ישנו תואר ראשון בתחום?
כן, היום ישנם מוסדות אקדמיים המכשירים סטודנטים/ות לעסוק באופן מקצועי בחינוך בלתי פורמאלי. מכללת אורנים לדוגמה, שהיא אחד ממכללות החינוך אשר השכילו להקדיש לתחום חשוב זה תואר מלא, מכנה את לימודי התחום: החוג לחינוך חברתי-קהילתי. בסיומם של לימודי תואר זה, מקבלים/ות הבוגרים/ות תעודת עובד/ת חינוך, וככאלה יש בידיהם/ן את הכלים לעבוד עם נוער שצמא למדריכים/ות שידעו כיצד להתמודד עימו, כיצד לעמוד מול ההתנגדויות שנובעות כולן מתחושה של בלבול ויובילו אותו יד ביד אל עבר מסלול חיים שבו יוכל להתפתח ולצמוח.
קראו עוד על כך.
אחרי הצבא, כולכם/ן נמצאים/ות בצומת דרכים, כאשר הכל פתוח לפניכם/ן. קחו את הזמן לפני שאתם/ן נכנסים/ות אל מירוץ החיים. עם זאת, חשוב שתדעו על תחום לימודים זה, שייתן לכם/ן מקצוע עם המון משמעות. בתחום זה, גם ברגעים הקשים, תדעו שאתם/ן תורמים/ות לעתיד טוב יותר לאותם בני נוער ולחברה הישראלית בכלל.
לקבלת הצעת עבודה מועדפת לחצו כאן
© כל הזכויות שמורות לנומד ניהול אתרי דרושים בע"מ "כל העבודות לחיילים משוחררים"